Pigmentvlekken

Lijdt u aan vlekken op het gezicht? Last van pigmentvlekken? Maakt u zich geen zorgen, u bent niet de enige. Pigmentvlekken komen voor bij alle soorten mensen en alle soorten huidtinten.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en bestaat uit twee lagen. De onderste van deze twee lagen bevat cellen die melanosomen genoemd worden. Deze cellen produceren pigment waar elk mens de huidskleur van heeft.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn een veel voorkomende en meestal onschuldige huidaandoening. De huid wordt dan op bepaalde plekjes een stukje donkerder van kleur. De oorzaak daarvan is dat de huidlaag op die plaats teveel melanine (bruin pigment) produceert. Daardoor treden ophopingen van pigment op en ontstaat dus de pigmentvlek.

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door teveel blootstelling aan de zon, stress, hormoonwijzigingen (bijvoorbeeld zwangerschap), door gebruik van de pil, door de menopauze, of door verkeerde huidverzorging.

Dermatoloog en schoonheidsspecialist zegt dat, terwijl pigmentvlekken is vaak voor, vaak kan een pijnlijke aandoening. “Velen van ons accepteren bruine vlekken van pigment, als onderdeel van het ouder worden. Maar jongeren zijn gemakkelijk beïnvloed op een negatieve manier als ze last hebben van onvolmaakte huid. Die meer vrouwen dan mannen, overmatige blootstelling aan zonnestralen en een dagelijkse aanval van milieu-elementen zoals als luchtverontreiniging en de giftige stoffen in ons voedsel, alle schade aanrichten op onze huid, beschadigen de celwanden en bindweefsel, waardoor de huid verschijnen
dof en glansloos. Pigmentvlekken wordt dan gangbaar.

Huismiddeltjes tegen pigmentvlekken:
• Schil een avocado, pers de sap eruit en breng de sap aan op gepigmenteerde huid.
• Masseer cacaoboter op de aangetaste huid. Doe dit twee keer per dag over een periode van ongeveer twee tot drie weken.
• Meng een paar druppels limoensap met honing en laat het op de pigmentvlekken trekken voor 10 minuten.
• Het aanbrengen van het sap van rauwe aardappelen is een eenvoudige remedie om pigmentvlekken te behandelen.