Longontsteking

Wat is long ontsteking?

Long ontsteking is een longinfectie die kan je erg ziek. U hoest, voert u een koorts, en hebben een harde tijd ademhaling. Voor de meeste mensen, kan longontsteking thuis worden behandeld. Klaart vaak in 2 tot 3 weken. Maar oudere volwassenen, baby’s en mensen met andere ziekten kunnen ernstig ziek worden. Zij moeten in het ziekenhuis.

U kunt longontsteking in je dagelijks leven, zoals op school of op het werk. Dit is de zogenaamde community-geassocieerde pneumonie. U kunt ook wanneer u in een ziekenhuis of verpleeghuis. Dit is de zogenaamde gezondheidszorg-geassocieerde pneumonie. Het kan ernstiger zijn, omdat je al ziek bent. Dit onderwerp richt zich op longontsteking krijg je in je dagelijkse leven.
Wat zijn de oorzaken longontsteking?

Kiemen genoemd bacteriƫn of virussen meestal longontsteking veroorzaken.

Longontsteking begint meestal als je inademt de kiemen in je longen. U kunt meer kans om de ziekte te krijgen na het hebben van een verkoudheid of griep. Deze ziekten maken het moeilijk voor je longen om infecties te bestrijden, zodat het gemakkelijker is om longontsteking te krijgen. Het hebben van een lange termijn, of chronische, ziekte zoals astma, hart-en vaatziekten, kanker of diabetes maakt je ook meer kans op longontsteking te krijgen.