Gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een pijnlijke huiduitslag camera. Het wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Gordel roos verschijnt meestal in een band, een strip of een klein gebied aan de ene kant van het gezicht of lichaam. Het wordt ook wel herpes zoster.

Gordelroos komt het meest voor bij oudere volwassenen en mensen met een zwak immuunsysteem als gevolg van stress, verwonding, bepaalde geneesmiddelen, of om andere redenen. De meeste mensen die zal beter en zal niet nogmaals te krijgen.
Wat zijn de oorzaken shingles?

Gordelroos treedt op wanneer het virus dat waterpokken veroorzaakt begint weer in je lichaam. Nadat je beter van waterpokken, het virus “slaapt” (inactief) in uw zenuwwortels. Bij sommige mensen, het blijft sluimerend altijd. In andere de virus “wakker” wanneer ziekte, stress of veroudering verzwakt het immuunsysteem. Sommige geneesmiddelen kunnen leiden tot het virus om wakker te worden en een gordelroos huiduitslag veroorzaken. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt. Maar na het virus weer actief, het kan alleen leiden tot gordelroos, waterpokken niet.

Je kunt niet vangen gordelroos van iemand anders die heeft gordelroos. Maar er is een kleine kans dat een persoon met een gordelroos huiduitslag kan het virus verspreiden naar een andere persoon die niet heeft gehad waterpokken en die niet heeft gekregen van de waterpokken vaccin.